Må vannes mye i starten

Vann umiddelbart etter at du har lagt plenen. Fram til plenen har etablert seg, klarer den ikke suge opp vann selv og trenger derfor mye vanning. Den første vanningen er ekstra viktig. Vann gjerne i 2-3 timer.

Den trenger rundt 20 mm vann hver eller annenhver dag den første uken, litt avhengig av temperaturen. Så kan intervallene forlenges gradvis ettersom røttene fester seg. 20 mm vil si 2-3 timers vanning med vanlig hageslange. Vann gjerne om kvelden for å unngå at vannet fordamper.

Når du først vanner, så vann skikkelig, det er viktig at vannet trenger ned til røttene. Etter 2-3 uker er plenen klar til å bli brukt, du bør unngå å gå på den i disse ukene.

Klipp gresset ofte

Plenen kan legges hele året, men det er aller best å legge den når naturen og plenen er i god vekst, det vil vanligvis si fra månedsskiftet april/mai på Østlandet.

Etter at plenen er lagt vil det vanligvis ta to-tre uker før røttene har festet seg og du ser at plenen begynner å gro. Da kan du klippe den for første gang og siden bør den klippes en gang i uken i vekstsesongen.

Du trenger ikke å vanne ferdigplenen når etableringstiden er over. Bare hvis det er spesielt tørt og plenen begynner å vise symptomer på visning og misfarging. Hvis du vanner ofte vil det føre til at røttene utvikles bare i det øverste jordlaget.

Gjødsel og raking

Gjødsling er viktig for å sikre god vekst og hindre etablering av mose. Vi anbefaler å gjødsel minst tre ganger per sesong. Første gang i april/mai, så i juni og så i august. Bruk 3-5 kilo plengjødsel og pass på å gjøre det i regnvær eller før vanning. Ikke gjødsle når det er veldig varmt. Husk at plener som får mye gjødsel vokser mye og får stor slitestyrke, men at de også må klippes ofte.

Kalking anbefales hvert annet til tredje år.

Det er viktig å rake plenen vår og høst. Løv og langt gress fjernes om høsten for å unngå at plenen bli kvalt om vinteren. Om våren gir raking lys og luft til nye skudd. Det kan også være lurt å flytte rundt på ting som et fotballmål, for å unngå mye slitasje på et lite område.

Privat

Proff

Råd og tips

Om Grøteig

Kontakt oss

©2023 Grøteig. All rights reserved